Search
en-USbs-Latn-BA
image

Zaštita i promoviranje različitosti

Categories: Cultural Diversity

MEMORIJALNI PARK KADINJAČA

MEMORIJALNI PARK KADINJAČA

SREDNJOVIJEKOVNA UTVRDA UŽICE

Ostaci utvrde, također poznate kao stari grad Užice, se nalaze na kamenitom grebenu, koji gotovo da dijeli korito rijeke Đetinje u mjestu gdje ističe iz klisure i teče u nježnu dolinu. Prvi pouzdani istorijski izvori o užičkoj utvrdi datiraju iz sredine 14. stoljeća. U to vrijeme bila je u vlasništvu plemiće porodice Vojinović. Utvrda je nekoliko puta rušena i iznova utvrđena. Konačno je ukinuta kao vojna ustanova i uništena u januaru 1863., u vrijeme progona Turaka iz grada.

Utvrda je izgrađena na uzvišenom, relativno nepristupačnom, grebenu koji je sa tri strane okružen rijekom. Prema zapadu, jugu i istoku, uspravne litice do 50 metara visoke se spuštaju prema rijeci poput snažnih prirodnih bedema. Pristup gradu bio je moguć samo sa sjevera. Sa utvrde je se mogla nadgledati i braniti cesta koja spaja Bosnu i Srbiju. Vijekovima je njena lokacija na vrhu strmog brda, odmah iznad gradskog centra, privlačio brojne putnike i penjače avanturiste. 

SELO KREMNA i poznati srbijanski proroci

Kremna je čudno i neobično selo u zapadnoj Srbiji. Nalazi se na idealnom uzvišenju za zračno lječilište (800m) okruženo sa borovom šumom koja ne dozvoljava magli da proviri u kremanska polja. Prostor misteriozne stijene na kojoj leži Kremna se dugo vremena nije mogao snimiti, čak i iz satelita i aviona.

Čuli smo priču o dvojici proroka, Milošu i Mitru Tarabiću, koji su imali moć proricanja novih vremena u 19. stoljeću, koji su se upleli u naše kulturno nasljeđe. Tu se također nalazi Spomen-kuća kremanskih proroka, koja privlači mnogo znatiželjnih ljudi. Ti stari mudraci su kazali:Čovjek će napraviti sanduk a u njemi će biti orao sa slikama. Uz pomoć te kutije sa orlom, osoba će biti u stanju da vidi šta se dešava svugdje na ovoj planeti. Ali što je budnije poznato, to će ljudi manje voljeti i brinuti jedni za druge. Takve mržnje će biti da će im razni orlovi biti bitniji od njihovih najbližih. Ovo je samo fragmenat njihovih vizija koje dolaze od takozvane "kozmičke lopte", i mnogo drugih različitih relikta koji se mogu pronaći u njihovoj spomen-kući, koja je sasvim izgrađena od drveta u tradicionalnom etno-stilu, spremnom da prorekne budućnost svima koji su zainteresirani da znaju svoju sudbinu.

Kremna je takđer poznata po ugođavanja gostu praveći jelo onako kako voli. Svaka domaćica ponudi toplu gibanicu, prohu, pršut, kuhana jelo iz zemljenih posuda sa izvrsnim ukusom, pečenu svinjetinu i janjetinu, domaći sok od maline, najbolju rakiju, raznovrsne kolače...

MEĆAVNIK - DRVENGRAD

Mećavnik i Drvengrad - izvanredne lokacije za kulturni turizam, smještene blizu Užica i Zlatibora, koje se definitivno isplate posjetiti.  Stare, obnovljene drvene kuće, izgrađene u harmoniji sa tradicionalnom arhitekturom ruralne tradicije zapadne Srbije su dio vizije o savršenom životu izvan kutije nagrađivanog reditelja Emira Kusturije, koji je ovdje sagradio grad-hotel.  Jedino selo (u svijetu, kao što bi neki kazali) koje ima svoj vlastiti grad. Drvengrad ima centralni kvart sa crkvom, biblioteku, kino, galeriju, nacionalni restoran, pekaru, suvenirnicu, trgove i tržnicu. Također postoji i sportski centar na gradskom Trgu Diega Armanda Maradone, o kojem je Kusturica napravio film, i dug spisak poznatih reditelja, producenata i glumaca koji su dobili ulicu nazvanu po sebi.  Fascinantni, prirodni krajolici zaštićenog područja oko Drvengrada je nezaboravno i ljekovito za sve one kojima je potrbno umjetničko nadahnuće i kreativna inspiracija.

HIDROELEKTRANA NA RIJECI ĐETINJI

Impresivan pogled sa mosta preko Đetinje kojeg smo imali na hidroelektrani smještenoj ispod utvrde, ili starog grada Užice jedan je od najbitnijih simbola grada. Prva je elektrana napravljena po Teslinom principu polifaznih sistema u Europi, a drugi u svijetu, tek 5 godina nakon izgradnje istog na rijeci Niagari u Americi.

Kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane na Đetinji postavio je kralj Aleksandar Obrenović 1899., dok su radovi na instalaciji opreme u elektrani i najvećeg dijela električne mreže u gradu dovršeni krajem jula 1900. Elektrana je uz ceremonije puštena u pogon 2. augusta, na rođendan Njegovog Visočanstva. Te večeri, stanovnici su uživali "more svjetla u kojem se kupao grad". Danas, zgrada elektrane smještena u klisuri do jedne od obala rijeke i obližnjeg mosta preko rijeke Đetinje, preko koje atleti skaču u duboke vode - line unikatnu turističku atrakciju smještenu u srcu grada.

Print
Please login or register to post comments.
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE DOO
Back To Top