Search
en-USbs-Latn-BA
image

Proučavanje kulturne baštine

Categories: Recreational Routes

Nikšić

Nikšić

Sportske and rekreativne aktivnosti Nikšić

Opština Nikšić, druga po veličini opština u Crnoj Gori, smještena je u dolini pored tri rijeke i jezera okružena visokim planinama, gustim šumama, pašnjacima velikim brojem prirodnih izvora i ledničkih jezera, odnosno pejzažom poznatim i kao „lepota divljine“ kojom dominiraju nekoliko veličanstvenih prirodnih znamenitosti - planine Prekornica, Maganik i Vojnik i rijeke Zeta, Bistrica i Gračanica. Ovakva jedinstvena prirodna lepota savršeno je odredište za uživanje  aktivnim ljubiteljima sporta i prirode kojima su na raspolaganju raznovrsne mogućnosti za rekreativne aktivnosti uz spektakularne prizore prirodnih ljepota. Upravo stoga planinarenje je možda najpopularnija sportsko rekreativna aktivnosti na ovom području, a neke od najatraktivnijih umjerenih alpskih staza za penjanje su Gačkove grede (8,68 km), Lukavica (6,21 milje) i Ostrvica (3,22 milja). \

Pored obronaka i parkova obližnjeg brda Trebjesa koji su najpopularnije odredište za šetače i planinare, šire okruženje Nikšića nudi široku lepezu mogućnosti planinskim biciklistima da iskuse staze do kojih je lako doći i koje su dobro obeležene. Duž staza možete posetiti i boraviti u planinskim vikendicama (katuni) dobro opremljenim i udobnim za predah. Lokalni pozdravljači posebno spominju planinu Vojnik i kažu da će se oni koji jednom posete ovu planinu rado vratiti. Pešačka i pešačka tura predviđa obilazak tri prelepa pastirska naselja, šetnju gustom borovom šumom, a za planinare voljne da se popnu na vrh Vojnika, spektakularni pogled na dve trećine Crne Gore sigurno je avantura koju mogu doživeti. Planina Vojnik zauzima površinu od 138 km2, što je oko 1% teritorije Crne Gore; duga je 17 km, a široka do 8 km. U mnoštvu vrhova preko 1.500 m nadmorske visine (ukupno 48) ističe se jugozapadni deo planine, gde su grupisani najviši vrhovi. U tom delu je najviši vrh - Vojnik 1.998 m nadmorske visine. 

Početak staze je od magistralnog puta Nikšić - Jasenovo polje - Šavnik, kod kuće Vukotića (5 km od skretanja za Šavnik). U neposrednoj blizini kuće nalazi se znak na drvetu koji označava početak obeležene staze do vrha Vojnika. Staza ide levo od Vukotićeve kuće i na početku prolazi kroz bukovu šumu pored pomoćnih objekata i polja, kroz Vukotićevu livadu. Nastavlja se kroz nižu hrastovu i bukovu šumu, delom šumskim putem i livadama koje vode do Vioč dola, prostrane livade dugačke nekoliko stotina metara.   

Za motocikliste i kampere možda je idealno odredište Kapetanovo jezero (Kapetanovo jezero), jedno od mnogih glečerskih jezera na ovom području, smešteno na nadmorskoj visini od 1.678 metara nadmorske visine sa nekih 35 m dubokih bistrih plavih voda, i ribarski raj. Prema legendi, kapetan iz Nikšića, po imenu Musović, imao je katun na jezeru i često bi boravio ovde uživajući u lepoti prirode u samoći. Svake noći vile bi se krišom okupljale, puštale izvorsku vodu da se kupaju i pile bistru izvorsku vodu. Pre zore zatvorili bi izvor do sledeće noći i novog okupljanja. Ali jedne noći vile zaboraviše da zatvore izvor čije su vode poplavile Kapetanov katun i okolne doline. Morale su da pomere izvor ispod površine poplavljene vode, da bi voda snabdevala novonastalo jezero. Priča o Kapetanovom jezeru danas je samo legenda, ali samo dok ne ugledate čarobno plavetnilo jezerske vode okružene zelenim livadama i stenovitim planinskim vrhovima , kada se iznenada ova legenda  pretvori u stvarnost ljepote koja vas okružuje.

Za ljubitelje skijanja, Vučje ski centar na samo 20-tak km od Nikšića na nadmorskoj visini od preko 1300 m., zimi postaje čarobna planina prekrivena snijegom, a isto tako čarobne boje proljeća, ljeta i jeseni ostavljaju nezaboravne utiske o prelepim pejzažima. Pored planinarskog doma-motela, restorana sa domaćom kuhinjom, rekreativcima i sportistima su na raspolaganju 4 skijaške staze i predjeli pogodni za zimske sportove, planinarenje i planinski biciklizam: Morakovo, Krnovo, Vojnik i predjeli do Durmitora.
U okolini Nikšića nalaze se brojna prirodna i veštačka jezera među kojima je i jezero Krupac, poznatije kao Nikšićko more, na samo 5,5 km zapadno od grada i jedno je od najljepših nikšićkih izletišta. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 600 m, dužina jezera je 2,5 km, a širina 2,8 km. Bistra jezerska voda, obilje ribe, dobro uređena plaža, prostrano polje s jedne, i živopisne stijene s druge strane, čine jezero privlačnim i pogodnim za rekreativce, za organizovanje mnogih sportskih takmičenja, muzičkih manifestacije, sportova na vodi i naravno ribolova.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by SoftAGE DOO
Back To Top
gogoanime