Search
en-USbs-Latn-BA
image

     Zanatstvo kao nematerijalna kulturna baština

Categories: Local Craftsmanship

Nikšić

Nikšić

Nikšićki divlji pejzaž stjenovitih planina i šuma zajedno sa stočarstvom stvorio je generacije zanatlija, a rezbarenje drveta - posebno izrada tradicionalnog instrumenta „gusle“ bilo je veoma popularno i sada se može naći kod rijetkim zanatlijama. Tradicionalno se koristi u regionu Dinarida u jugoistočnoj Evropi (na Balkanu).
Gusle se sastoje od drvene zvučne kutije, a javor se smatra najboljim materijalom (stoga se često instrument naziva i „gusle javorove“ - javorove gusle), prekriven životinjskom kožom i vratom sa složeno izrezbarenom glavom. Luk se prevlači preko struna (napravljen od preslice), stvarajući dramatičan i oštar zvuk, izražajan i težak za savladavanje. Niz je napravljen od trideset konjskih dlaka.
Instrument se drži vertikalno između koljena, prstima lijeve ruke na vratu. Žice se nikada ne pritisnu na vrat, dajući harmoničan i jedinstven zvuk.

Ono što pokazuje da je osoba dobar majstor je dizajn vrata. U Crnoj Gori motiv za ukras je često dvoglavi orao - poput onog na crnogorskom grbu.
Izrada cipela i izrada kotlova takođe su bili popularni zanati, ali sada su gotovo izumrli.
Obrada vune i pletenje bili su veoma rašireni među ženama. Sada od vrednih baka na ulicama možete kupiti vrlo tople i prvoklasne pletene čarape, kapice i prsluke.
Zanati u Nikšiću danas su usredsređeni na suvenire, nakit i poklone, ljude koji ih izrađuju koriste prirodne materijale, stare tradicionalne motive i tehnike, ali posetilac bi trebalo malo da pretraži internet da stupi u kontakt sa proizvođačima. Neće biti teško jer ih je priličan broj.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by SoftAGE DOO
Back To Top