Search
en-USbs-Latn-BA
image

Lokalna hrana kao kulturni turizam

Categories: Gastronomy

Jablanica

Jablanica

Konjic i Jablanica su mjesta gdje možete kušati sve vrste jela iz tradicionalne bosanskohercegovačke kuhinje. Bosanska trpeza obično sadrži razne vrste mesa kao što je teletina, piletina, janjetina i riba. Pored mesnih specijaliteta mnogi obroci ukljuluju mahunarke, voće i povrće kao što su tikvice, mrkva, peršin, grah, crveni i bijeli luk kao i paradajz. U obrocima se koriste i mnogi začini poput bibera, ljute papričice, lovorovog lisa i bosiljka. Kada su u pitanju sosovi oni su najčešće prirodni i zasnivaju se na povrću, a uz obroke se često pije i jugurt. Važan segment kuhinje svakako su i mliječni proizvodi u različitim oblicima. Mlijeko, spomenuti jogurt, kajmak te različite vrste sira prisutne su na bosanskohercegovačkoj trpezi. 
Pored hrane Hercegovina je poznata i po vinu. Ovaj kraj ima dugu tradiciju uzgoja vinove loze koja potiče još iz ilirskog perioda. Obzirom na suhu i toplu klimu koja pogoduje uzgoju vinove loze razumljivo je njegovanje kulture pravljenja vina. Najpoznatije sorte svakako su žilavka koja se pravi od bijelog grožđa i blatina od crnog grožđa, dok je kameno vino specijalitet ovoga kraja. 

Hercegovački sir iz mijeha
Hercegovački sir iz mijeha dobiva se od kravljeg ili ovčijeg mlijeka, a ono što je njegova specifičnost je da sir sazrijeva u mješinama od ovčije kože. Tradicija proizvodnje ovoga sira seže još u ilirsko doba. Naime, pretpostavlja se da orginalno potiče od ilirskih pastira koji su sir iz mjeha koristili u svakodnevnoj prehrani. U trgovačkim dokumentima stoji da su pastiri-trgovci iz Hercegovine odnosili ovaj sir u Dubrovnik čiji su stanovnici rado kupovali ovaj specijalitet iz Hercegovine. 

Raštika
Uzgoj i konzumacija raštike odnosno kupusa sa listovima „bez glavice“ u ovim područjima seže u davnu prošlost, a legenda kaže da zima u Hercegovni nije zima bez raštike i suhog mesa. Raštika je nezaobilazan artikal na lokalnim pijacama, a specifičnost ovoga kupusa jeste što prispijeva u kasnu jesen. 

Janjetina kod Jablanice
Jablanica je nezvanično najbolje mjesto u Bosni i Hercegovini u kojem možete pojesti janjetinu sa ražnja. Na putu prema Mostaru i moru možete se zaustaviti i u bilo kojem restoranu naručiti ovaj specijalitet, a vrhunska usluga je zagarantirana. Ovaj tradicionalni lokalni specijalitet koji je svojevremeno započeo poznati kuvar po imenu Gojko, danas je svojevrsni brend ovog grada. Možete se zaustaviti u nekoliko poznatih restorana sa fantastičnim pogledom na rijeku Neretvu i dobiti najbolji kulinarski specijalitet - pečeno jagnje tek skinuto sa ražnja sa svježom zelenom salatom i / ili mladim lukom.

Konjic Food Fest
Konjic Food Fest je međunarodni festival hrane koji se tradicionalno održava u Konjicu. Na festivalu učestvuju kuharske ekipe iz Makedonije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Takmičari pripremaju jela na određenu gastronomsku temu, dok se pored glavnog takmičenja spremaju brojni gastronomski specijaliteti uglavnom iz bosanskohercegovačke kuhinje u kojima posjetioci mogu uživati.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2021 by SoftAGE DOO
Back To Top