Search
en-USbs-Latn-BA
image

Lokalna hrana kao kulturni turizam

Categories: Gastronomy

Krusevo

Krusevo

Gradić Kruševo posjeduje dugotrajnu tradiciju domaće hrane. Vraćajući se kroz vijekove, ti ljudi su poznati po posebnim receptima i ukusnim prehrambenim proizvodima.

Kruševo nudi niz ukusne hrane. "Turšija", "kruševska salata", "taratur", "makedonski kebapi (ćevapi)", "kruševska kobasica", "kruševski čomlek", "gravče na tavče", "sarma", "ajvar", "punjene paprike", "celuvke", "lokum" su samo neki od lokalnih specijaliteta u ovom gradu i ovoj državi.

"Turšija" je specijalitet koji se sastoji od mješavine povrća koje se čuva u tegli. Najčešće dolazi u kombinaciji uz bijeli makedonski sir. "Kruševska salata" je spoj rezanog paradajza, krastavca, crvenog luka i paprike i sa bijelim makedonskim sirom povrh.    

Jedan od glavnih simbola grada je "kruševska pita" - pecivo često punjeno sa sirom, špinatom, ili ponekad i mesom. Najčešće predjelo je "taratur" - tradicionalna, makedonska, tečna salata od jogurta, krastavca, bijelog luka i oraha.

Među makedonskim jelima turskog porijekla je makedonski kebab (grilovano mljeveno goveđe meso) i kruševski čomlek (koji se priprema samo sa govedinom, crvenim lukom i suhim šljivama sa sladunjavim okusom).

S druge ruke, od etno-hrane neophodno  je spomenuti  "gravče tavče", koji se priprema sa makedonskim grahom, paprike punjene sa mesom i rižom, domaće jelo "sarmu" sa mljevenim mesom miješnim sa rižom i umotano u kupus. To su jela koja Bbste mogli pronaći u svim tradicionalnim restoranima.

Kruševljani su također poznati po posebnom kruševskom receptu i proizvodnji "kruševske kobasice", kao i po pravljenu domaće marmelade od višanja i breskvi. Makedonski specijaliteti također uključuju i "ajvar" - sos od slatke crvene paprike, koji se koristi kao prilog.

Mnogo stari specijalitet po imenu "pitulci" je poznat u ovoj državi - tanki je vlažni palačinak pečen sa obje strane na keramičkom tiganju. Presut je sa prethodno zgnječenim bijelim lukom i sjeckanim orasima. Hrskavi i bijeli, tradicionalni i ukusni "celuvki" su slatkiši napravljeni od bjelanjka  i šećera. Služe se sa kafom.

Predstavljen tokom osmanske vladavine na Balkanu, "lokum" je ostao jako popularan. U Kruševu se pretežno pravi sa gelom od škroba i šećera kao bazu, isjeckan u kockice, zaprašeni sa šećerom u prahu da bi se spriječilo ljepljenje. Uobičajeno se služi kao slatkiš dok se pije kafa, a okus oraha je ovdje najčešća vrsta lokuma.

Naravno da je bitno spomenuti da od 2018. godine postoji trodnevni festival hrane "Okusi Kruševo". On pokazuje veliki potencijal lokalnog turizma. Postoje natjecanja u gastronomiji i u kušanju tradicionalnih specijaliteta iz grada.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by SoftAGE DOO
Back To Top
gogoanime