Search
en-USbs-Latn-BA
image

Lokalna hrana kao kulturni turizam

Categories: Gastronomy

Nikšić

Nikšić

Nikšić se nalazi na 640 m nadmorske visine, okruženo negostoljubivim stjenovitim planinskim terenom, tipičnim pejzažem zapadne Crne Gore. To ga čini odličnim za poljoprivredu, proizvodnju mesa i sira. Oštra kraška priroda i visoki pašnjaci uticale su na način na koji mještani uživaju u hrani.

Najpopularnija tradicionalna jela u Nikšiću prave se od mesa, sira i krompira. Posjetioci mogu da uživaju u prvoklasnom jagnjećem pečenju koje je nekada bilo nadaleko poznato u svim zemljama bivše Jugoslavije. Smatra se najčistijim ukusom jagnjetine, jer su livade netaknuto prirodno gorje sa svježom i zelenom travom.

Pored jagnjetine Nikšić je poznat po ponudi kozjeg mesa u restoranima tradicionalne kuhinje, jelu pod nazivom „kaštradina“ - kombinacija tamnozelene biljke iz porodice kupusa pod nazivom „raštan“ i dimljenog kozijeg mesa. Ovo jelo je za osobe koje vole hranu sa jakim ukusom.
U Nikšiću postoji čitava paleta mliječnih proizvoda koje proizvode lokalne žene i lokalne male farme. Svježi sir, kozji sir, stari sir i mliječni proizvodi - namazi od „kajmaka (svježe napravljen) i„ skorup “(daje mu se vrijeme da sazri) neizbježni su dio lokalne hrane - a mlijeko dolazi iz vrlo prirodno očuvanih sela Nikšića.

Za predjelo se obično služi lokalni pršut (Crnogorski ili Njeguški u zavisnosti od geografskog prijekla) ili meso sušeno na dimu i lokalni sir. Teleća čorba je vrlo ukusna i obično se nalazi u ponudi tradicionalnih jela. Glavno jelo i najautentičnije za ovaj kraj je obično krompir i meso pripremljeno na rustikalni način pod posebnim zvonom tzv. SAČ, koje se obično sprema za veći broj gostiju najmanje četiri do pet sati. Tradicionalna nikšićka kuhinja je i hrana sporo kuvanih jela kao što su: klice pasulja, grašak, crveni i beli pasulj, kupus sa jagnjetinom, punjena paprika ili tikvice, rolnica od mlevenog mesa „raštan“ zvane „sarma“, gulaši.  

Poseban dio lokalne trpeze je izbor pića.  Nikšić je poznat po svojoj „rakiji“ - jakim bistrim alkoholnim pićima od jabuke, šljive, kruške ili dunja - voća tipičnog za ovaj kraj. Na jesen se na selu održavaju tradicionalne posebne vrste okupljanja kada obično muškarci  „peku rakiju“ destilacijom fermentisanog i prethodno pripremljenog voća.

Ako ste u Nikšiću, Gradu piva i čelika, uživaćete u nekoliko vrsta lokalnog piva iz pivare „Trebjesa“: svijetlo, tamno, nefiltrirano I mnoga druga.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by SoftAGE DOO
Back To Top