Search
en-USbs-Latn-BA
image

     Zanatstvo kao nematerijalna kulturna baština

Categories: Local Craftsmanship

Jablanica

Jablanica

Drvorezbarstvo u Konjicu
Drvorezbarstvo važan je dio kulturne baštine ne samo ovoga kraja već i Bosne i Hercegovine, a važnim za cjelokupno čovječanstvo proglasio ga je UNESCO uvrstivši ga na listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.  Drvorezbarstvo je jedan od zanata koji se očuvao kroz historiju Bosne i Hercegovine, a naročito je poznat i rasprostranjen u Konjicu, u kojem je porodica Nikšić jedan od čuvara višestoljetne tradicije drvorezbarstva. Taj zanat je neizostavni dio kulture lokalne zajednice, njime se mjeri ljepota domova te pruža osjećaj pripadnosti i tradicije. Za izradu se koriste lokalne sirovine i to različite vrste drveta: orah, trešnja, tisa, javor, koje se obrađuje na tradicionalan način. Asortiman proizvoda od drveta s tradicionalnim ukrasima, najčešće prepoznatljivo stiliziranim motivima flore i faune je širok: suveniri, rezbarene kutije, poslužavnici, tradicionalne stolice i stolovi-peškuni različitih veličina, police, ormari, komode, rezbareni uredski namještaj i slično.

Bakrorez
Bakrorez na ovim područjima etablirao se kao poseban i vrijedan zanat u Osmanskom carstvu. O njegovoj vrijednosti govori da je pored istanbulskog, vanskog i kavkaškog stila bakrorezbarstva postojao i bosanskohercegovački. Ovaj stil karakterizira jednostavnost motiva i jednaka dubina gravure. Motivi koji preovladavaju su elipse, ibrici, drvo čempresa i raznorazni listovi. 

Opanci
Opanci su tradicionalna obuća seljaka u Hercegovini. To je vrsta pra cipele izrazito jednostavne izvedbe kojom se želi zadovoljiti prije svega primarna funkcija svake cipele: pokrivanje i zaštita stopala. Tokom vremena u izradu opanaka počeli su se unositi i umjetnički motivi koji su uključivali i regionalna obilježja što je dovelo do toga da se po motivima na opancima moglo zaključiti odakle je koji seljak. Izrada opanaka je uvjetovana tradicijom koja se već godinama prenosi sa djedova i očeva na unuke i sinove.

Rukotvorine Jablanica
Udruženje žena Most Jablanica osnovano je u oktobru 2009 godine na inicijativu petnaest žena koje su prošle edukaciju i započele implementaciju projekta organizacije "Žene na žene International" Sarajevo.
Od samog početka rada udruženja, kroz razne projekte organizuju se kreativne radionice na kojima se izrađuju rukotvorine. Počele su od starih tradicionalnih izrada rukotvorina tkanje, vez, pletenje, šivenje, a došli do modernih tehnika u izradi kao što su decoupage, izrada slika na foliji i sl. U cilju ekonomskog osnaživanja žena kao i udruženja nastala je Suvenirnica koja se nalazi u sklopu kompleksa Muzeja Bitka na Neretvi, što je njihov izložbeni prostor, gdje izlažu svoje radove. Udruženja žena “Most” tradicionalno organizuje manifestaciju “Okusi Jablanice”, početkom augusta, u sklopu manifestacije se organizira i gastronomska i turistička ponuda Jablaničkog kraja.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by SoftAGE DOO
Back To Top