Search
en-USbs-Latn-BA
image

Proučavanje kulturne baštine

Categories: Recreational Routes

Partizansko groblje, Mostar

Partizansko groblje, Mostar

Blagaj – Izvor Bune
Samo 12 kilometara od Mostara se nalazi jedan od najljepših izvora rijeka u BiH to jest rijeke Bune. Izvor Bune predstavlja jedan od najjačih kraških izvora rijeke sa godišnjim protokom vode od 43m2/s. Izvor se nalazi ispod kamene litice koja je visoka preko 200m a u blizini samog izvora je izgrađena i Derviška Tekija sa okolnim ambijentom čini jednu veoma lijepu i zanimljivu cjelinu. Voda izvire iz pećine široke 15tak metara, a istraživači-ronici su ustanovili da je podzemni tok vrela Bune dug oko 200m. Voda rijeke Bune je kristalno čista i veoma hladna tokom i ljetnih dana. 

ZIP LINE i biciklizam
Ako ste u potrazi za avanturom Mostar vas neće razočarati. Jedna od ključnih avanturističkih i rekreativnih lokacija svakako je Sportsko-avanturistički park Fortica nalazi se na uzvišenju Fortica istočno od Mostara na nadmorskoj visini od 500m.Glavna atrakcija sportsko-avanturističkog parka „Fortica“ jeste 570m dug ZIP LINE sa kojeg se pruža fantastičan pogled na Mostar. Ovaj lokalitet idealan je i za brdski biciklizam sa nekoliko staza, a u blizini se nalazi i planina Velež na kojoj je mapirano preko 200km šumskih puteva koji se mogu koristiti za brdski biciklizam.

Alpinizam
Pored toga, 25 km od Mostara nalazi se planinsko selo Ruišta koja su polazna tačka za alpiniste koji se žele popeti na Prenj, predivnu planinu čiji pojedini vrhovi prelaze 2000 metara (najviži vrh je Zelena glava, koja dostiže 2155 metara nadmorske visine). U zimskom periodu, selo, sa svojim skijalištima, ugošćuje mnogobrojne ljubitelje zimskih sportova, dok je ljeti to idealno mjesto da se pobjegne od hercegovačkih nesnosnih vrućina. Posebnost ovog mjesta su endemske vrste bora, poznata “munika”, i izuzetno čist okoliš.

Rafting
Ukoliko više preferirate vodene sportove imate priliku osjetiti uzbuđenje raftinga kroz srce grada Mostara. Vožnja „Priča pet mostova“ nudi mogućnost upoznavanja grada iz jedinstvene perspektive, rafting razigranom rijekom Neretvom kroz cijeli grad Mostar. Poznata po svojoj smaragdnoj boji, Neretva dijeli grad na dvije obale povezane preko pet mostova. Najpoznatiji od njih, ujedno i UNESCO zaštićeni spomenik kulture – Stari most. Kroz ovu aktivnost ne samo da ćete uživati u posebnom razgledavanju grada nego ćete čuti i priču pet mostova-specijalnu priču o Mostaru, njegovoj bogatoj kulturi i turbulentnoj prošlosti. Lokalni vodiči će vam pričati o gradu od samog početka, preko posljednjeg rata sve do današnjeg života u Mostaru. Usput ćete uživati u spomenicima kulturne baštine i lokacijama koje kriju pravi identitet grada Mostara.
Skokovi sa Starog Mosta

Skokovi sa Starog mosta su manifestacija koja je poznata diljem Bosne i Hercegovine ali i šire i održava se svake godine. Koliko su bitni skokovi sa Starog mosta da mostarci smatraju da nisi mostarac ako jednom u životu ne skočiš sa Starog. Skokovi sa Starog mosta su do sada održani 447. puta gdje učestvuje od 50 do 100 skakača, iz Bosne i Hercegovine ali u posljednjim godinama sve više ima takmičara koji dolaze iz okolnih zemalja i Evrope upravo radi te legende o skoku sa Starog mosta i važnosti skoka sa istog.  Manifestacija je podijeljena u dvije kategorije skokovi na glavu i skokovi na noge, također u sklopu manifestacije se održavaju i skokovi veterana koji je revijalnog karaktera odnosno nije takmičarskog tipa.  Uz samu manifestaciju se organiziraju i druge aktivnosti koje imaju za cilj promociju Mostara i Bosne i Hercegovine.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2022 by SoftAGE DOO
Back To Top
123movies