Search
en-USbs-Latn-BA
image

Proučavanje kulturne baštine

Categories: Recreational Routes

Jablanica

Jablanica

Reljef i vegetacija na ovim područjima se vidno razlikuju od ostatka Hercegovine. Klima je umjereno kontinentalna, a klimatski uvjeti i u planinskim mjestima su idealni zahvaljujućiutjecaju mediteranske klime koja prodire dolinom rijeke Neretve i Rame. Cijeli ovaj kraj je od pamtivijeka bio privlačan za čovjekova naselja. Prirodni uvjeti područja čine atraktivnu osnovu za razvoj gotovo svih oblika kontinentalnog turizma. Obiluje brojnim površinama četinarskih šuma: bor, jela, smreka, čempresi, itd., koji stvaraju prekrasne planinske i brdske pejzaže u svako doba godine. Cijelo područje krase jezera od kojih su najpoznatija Ramsko, Jablaničko i Boračko jezero. Kanjon rijeke Neretve sa svojim strminama i netaknutom prirodom stvara nevjerojatne prizore. Planinskim vrhovima teku potoci praveći usjeke preko kojih tekućice stvaraju vodopade
izuzetne ljepote. Na ovom ruralnom području turisti se mogu baviti prigodnim aktivnostima kao što su: planinarenje, logorovanje, rafting, ribolov, vožnja kajakom ili kanuom, biciklizam i paragliding.

Neretva Rafting
Neretva je jedna od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini, a nazvana je još u doba Kelta kao Nera Etva što znači božanska rijeka. Rafting duž ove neverovatne smaragdno zelene reke postao je popularna rekreacija mnogih tokom poslednjih decenija, postajući tako svojevrsni adrenalinski izazov. Trenutno najatraktivnija i najuzbudljivija rafting tura je dio između Konjica i Glavbatičeva. Uz brze zavojite brze tokove, Neretva spada među najatraktivnije reke u Evropi sa ocenom težine rafting staze od 2-3. Dužina staze je 23 km, a rafting traje oko pet sati kroz prelepe kanjone i vodopade.

Prenj 
Prenj je planinski masiv smješten u centralnom dijelu Dinarida, u Sjevernom dijelu Hercegovine, okružen prelijepom rijekom Neretvom od Glavatičeva kod Konjica do Bijelog polja kod Mostara. Najviši vrh planine Prenj je Zelena glava sa nadmorskom visinom od 2153 metara, pored najvišeg vrha postoji još deset vrhova koji imaju nadmorsku visinu preko 2000 metara. Prenj inače nosi naziv „Gospodin među planinama“. Planina Prenj obiluje planinarskim stazama te je vrlo interesantna planinarima a pogodna je planina i za kampovanje tokom proljeća i ljeta.

Jablaničko jezero
Jezero Jablanica je akumulaciono jezero koje je stvorio čovek. Prostire se od Konjica do Jablanice. Jezero Jablanica privlači kupače i ribare i pogodno je za vodene sportove. Površina jezera je 13 km2, najveća dubina je 70m. Od davnina je poznato kao vikend odmaralište za turiste. Jablaničko jezero izgrađeno je 1953. godine kada je izgrađena zasvođena brana na Neretvi, 5 km uzvodno od Jablanice. Danas jezero ima neka od najboljih i najposećenijih ribolovnih mesta u zemlji, što su dokazali i meštani koji stoje pored puta i prodaju svoje ’ulove dana’ - velike šarane, pastrmke, basove i drugu ribu.

Park prirode Blidinje
Bogati sadržaj flore Parka prirode Blidinje čiji se najveći dio nalazi unutar granica općine Jablanica ispunja velika raznolikost bilja od mediteranskih do visokoplaninskih vrsta među kojima je i velik broj endema od gljiva do ljepotice parka munike koja na ovom području ima najveći kompleks u Europi. Među brojnim životinjama Parka svakako je posebnost šumski kralj-mrki medvjed, i ukras vrhova Čvrsnice-divokoza. U sklopu parka Blidinje nalazi se nekropola stećaka u Dugom polju sa oko 150 eksponata stećaka, koji su također pod zaštitom UNESCO-a. U parku je smješten i moderan ski centar. Ski Centar na Risovcu na kojemu se nalaze tri ski lifta „četverosjed“, „bebi“ ski lift i „Poma“-stari ski lift, trenutno je zbog geo- prometnog položaja, nedirnute prirode i blage klime postalo jedna od najatraktivnijih zimskih destinacija.

Boračko jezero 
Boračko jezero je od Konjica je udaljeno 20 km i nalazi se u podnožju planine Prenj. Boračko jezero nastalo prirodnim putem a nalazi se na nadmorskoj visini od 400 metara, te predstavlja omiljeno odmaralište građana iz Konjica, Mostara i Sarajeva. Boračko jezero je bogato florom i faunom, neke od vrsta riba koje se nalaze u Boračkom jezeru su šaran, smuđ, klen te pastrmka, u samom jezeru obitavaju vodene biljke koje Boračkom jezeru daju jedinstven izgled.  Boračko jezero je i infrastrukturno dobro opremljeno te se na njemu mogu iznajmiti drveni bungalovi, pedaline zatim čamci a raspolaže i mjestima za roštilj te dječijim igralištima. U neposrednoj blizini Boračkog jezera su izgrađeni hoteli i moteli čime Boračko jezero zadovoljava i smještajne kapacitete. 

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2023 by SoftAGE DOO
Back To Top
gogoanime