Search
en-USbs-Latn-BA
image

Svaki spomenik ima svoju priču 

Categories: Monuments speak

SPOMENIK BREZOVICA, Šar planina, Kosovo*

SPOMENIK BREZOVICA, Šar planina, Kosovo*

Spomenik Brezovica se nalazi na kosinama Šar planine na jugu Kosova, blizu granice sa Sjevernom Makedonijom. Spomenik je izgrađen 1964. u sjećanje na Šarplaninski partizanski odred koji je tu osnovan 1942., podržavao pokret otpora i borio se protiv italijanskih i bugarskih okupacionih snaga. Oboje, Albanci i Srbi iz područja pridruživali su se ovoj partizanskoj jedinici kako bi organizirali antifašistički otpor i da bi održali rad u obližnjem rudniku hroma. Šar planina sa svojim brojnim grebenima i širokim padinama, sa svojim vrhom koji doseže 2000m nadmorske visine (najviši vrh je Bistra 2645m uzvisine) i sa svojim gustim šumama pružala je jednu vrstu skloništa za partizanske jedinice i lokalno stanovništvo koje se krilo od progona okupatorskih snaga.

Danas, Nacionalni park Šar planina kao jedna od najbogatijih planina na Balkanskom poluotoku u pogledu vode, hladnih izvora i potoka, visokih planinski tresetišta, silovite planinske rijeke koje, kroz slapove i vodopade, se spuštaju u doline i utiču u dvije najveće rijeke: Prizrensku Bistricu i Lepenac. Postoji nekih 1800 biljnih vrsta, brojne tercijarne i glacijarne relikte i preko 300 balkanskih endema, koji su prisutni isključivo na masivu, koji uključuju: achillea alexandriregis, bornmullera dieckii, dianthus scardicus, crocus scardicus i druge.

Zaista, ovo impresivno, majstorsko djelo prirode koje spaja visoke planinske grebene, brze žubore i guste šume prisjeća na savršeno skrovište ili sklonište. Spomenik Brezovica izgleda kao da je ovdje pronašlo trajno sklonište, skriveno daleko od očiju onih koji nisu dovoljno radoznali da istražuju njegov narativ. Vajar i autor spomenika, Svetomir Arsić Basara, etnički Srbin rođen u obližnjem selu na Kosovu* (1925.), rekao je da poruka simbolike njegovog umjetničkog nastojanja leži u pokušaju da da se da oblik skrivenom blagu. Zaista, spoj visokih betonskih oblika i metalnih radova je težak za opaziti u planinskom okruženju. Primarne monumentalne elemente spomenike čine dva tanka, zaobljena zida (9m i 7m visoki) koji usko okružuju 7m visok abstrakan kip od crnog čelika. U središtu parka se nalazi kružna, kamenom obložena fontana, tačka od koje popločani put vodi do ulaza u park na jugu i uz planinu na sjeveru.

Glavna ideja vajara bila je da predstavi roditelja koji drži svoje dijete blizu prsa štiteći ga od vanjskog svijeta, voleći i držeći ga čvrsto - kao da je to revolucionarna ideja za koju su se tadašnji roditelji borili.

U poređenju sa mnogim ostalima, ovaj spomenik je vjerovatno najmanje posjećeni, jer su različiti dijelovi spomen-kompleksa ili zapušteni ili oštećeni, ali strpljivo čekaju bolju budućnost i priznanje, koje zasigurno uključuje bolje promocijske znakove, edukativne znakove i znakove sa informacijama o kulturnom i historijskom značaju spomenika. Stoji skriven i okružen drugim aktuelnim atrakcijama Šar planine - poput turističkih objekata, hotela, skijališta i lokacija za kampovanje čiji brojni posjetioci će sigurno uskoro otkriti spomenik i staviti ga na must-see listu lokacija za posjetiti.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by SoftAGE DOO
Back To Top