Search
en-USbs-Latn-BA
image

Zaštita i promoviranje različitosti

Categories: Cultural Diversity

Konjic i Jablanica

Konjic i Jablanica

Konjic i Jablanica smješteni su u mikroregiju gornje Hercegovine. Konjic je najraširenija općina u Bosni i Hercegovini. Konjic je smješten na dva jezera, jednoj rijeci i okružen je planinama. Ovi prirodni resursi nisu do 1992. godine bili korišteni u turističke svrhe jer se ovoj grani privrede nije pridavala posebna pažnja obzirom da je Konjic bio industrijski grad. Nakon ratnih sukoba 90-ih godina lokalna samouprava počela je posmatrati turizam kao važnu granu privrede i okrenula se promoviranju Konjica kao atraktivne turističke destinacije. Konjic je prepoznatljiv po drvorezbarstvu, a ovaj tradicionalni zanat konjičkog kraja upisan je na UNESCO listu svjetske nematerijalne baštine. Pored toga, Konjic obiluje velikim brojem kulturnih znamenitosti poput stećaka – autentičkih nadgrobnih spomenika iz srednjeg vijeka, utvrda, srednjovjekovnih gradova, a posebno se izdvaja Ćuprija na Neretvi koja spada u red najljepših mostova iz osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini.

Jablanica spada u red manjih općina. Smještena je u kotlini Neretve, između planina Prenja i Čvrsnice. Jablanicu karakteriziraju prirodna bogatstva kao što su vode, minerali i šume. Od mineralnih sirovina zbog svoje postojanosti, kvaliteta i rezervi koje još uvijek nisu dovoljno ispitane, najznačajnije mjesto zauzima poznati gabro, čija eksploatacija i prerada ima stogodišnju tradiciju u Jablanici te nalazište gibsa. Jablanica obiluje i značajnom prirodnom i kulturnom baštinom. Izdvajaju se prirodne rijetkosti poput klisure Prenja,  Hajdučkih vrata, a od kulturno-historijskog nasljeđa nezaobilazne nekropole stećaka, antičke građevine u Donjem Papratsku, kula hercega Stjepana Vukčića Kosače i dr.

Na području Jablanice nalaze se kulturni spomenici koji datiraju još iz metalnog doba kao što su gradine Stuparina, Gradište, Glogošnica i dr. iz srednjovjekovnog perioda izdvaja se kula hercega Stejepana Vukčića Kosače koja datira iz 1444. godine. Kada govorimo o srednjem vijeku u kontekstu Bosne i Hercegovine nezaobilazni su nadgrobni spomenici – stećci kojih je na području Jablanice evidentirano 683. Reprezentativni su još i iz otomanskog perioda-stari most na jedan luk ispod sela Slatine preko Rame-potopljen Jablaničkim jezerom, Hadži Nezgodina kamena džamija, iz austrougarskog perioda ovalni kameni željeznički most u Glogošnici-najvećim dijelom potopljen Grabovičkim jezerom, u funkciji, destruiran i dograđivan betonom i asvaltom.

Atomska ratna komanda - Konjic

Atomska ratna komanda, također poznata kao ARK ili Titov bunker, je bivši nuklearni bunker i vojni komandni centar koji se nalazi u blizini grada Konjica u Bosni i Hercegovini. Napravljen da zaštiti jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita i do 350 članova njegovog užeg kruga u slučaju atomskog sukoba. Struktura se sastoji od stambenih područja, konferencijske sale, kancelarije, i drugih oblasti. Bunker je ostalo državna tajna sve do raspada Jugoslavije u 1990-ih.

Franjevački samostan Sv. Ivana Krstitelja – Konjic

Franjevački samostan u Konjicu nalazi se u samom središtu naselja Konjic, na desnoj obali Neretve, ispod brda zvanog Vrtaljica, na lokalitetu u čijoj blizini su bili izgrađeni prvobitni samostan i crkva sredinom 14. stoljeća.

Junuz-Čauševa džamija - Konjic

Prema tradiciji, gradnja ovog objekta se pripisuje izvjesnom Junuz-čaušu, a datira se u XVI stoljeće, mnogo prije 1579. godine, kada je sastavljena vakufnama, odnosno prije popisa Hercegovačkog sandžaka iz 1585. godine. Iznad ulaznog portala se nalazi tarih koji kazuje da ju je podigao ili obnovio izvjesni Ibrahim, sin hadži Abdijin 1033.hidžretske (1623.) godine.

Pravoslavna crkva sv. Vasilija Velikog – Konjic

Na lokalitetu Varda u Konjicu započela 1885. godine izgradnja pravoslavne crkve - Hrama sv.Vasilija velikog. U svojim vanjskim formama, ovaj objekat je krajnje pojednostavljen i bez dekorativnih elemenata. Završen je 26.oktobra 1886.godine. Za razliku od eksterijera, enterijer crkve je bio bogato opremljen, a njegovu veliku vrijednost predstavljao je ugrađeni ikonostas koga su 1925.godine u rezbariji uradili konjički majstori, drvorezbari Sulejman Hadžizukić i Salko Alagić. Ikonostas je, po ugledu na vizantijsku školu, oslikao Sreto Domić, slikar, 1929.godine.

Zavičajni muzej Konjic

Osnovan je u martu 2011. godine. Raznovrsnost i mnoštvo eksponata čine ga neizostavnim mjestom za upoznavanje prošlosti i prirodne baštine općine Konjic. Stalna izložbena postavka, kao i tematske izložbe, predstavljaju istinsku atrakciju za domaće i strane turiste, školske ekskurzije. Stalna izložbena postavka muzeja sastoji se od: Etnološke zbirke, Galerijskog prostora, Arheološke zbirke, Rodna kuća Zulfikara Zuke Džumhura, Biblioteka zavičajne zbirke.

Print
Please login or register to post comments.
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by SoftAGE DOO
Back To Top