Search
en-USbs-Latn-BA
image

Svaki spomenik ima svoju priču 

Categories: Monuments speak

MEMORIJALNI PARK SREMSKI FRONT, Općina Šid, Srbija

MEMORIJALNI PARK SREMSKI FRONT, Općina Šid, Srbija

Memorijalni park "Sremski Front" se nalazi u blizini općine Šid u pokrajini Vojvodini, u Srbiji. Ovaj monumentalni memorijalni kompleks, sav od crvene cigle, sa dugim alejama (Aleja časti), iznizan sa drvećem i kamenjem i koji završava muzejom, pristaje savršeno u nizinske krajolike Panonske nizije. Spomenik je otvoren 1988. i posvećen je zadnjoj, i jednoj od najvećih, frontovskih operacija na teritoriju Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, koja je održana između oktobra 1944. i aprila 1945., kao posljednja bitka tek jedan mjesec pred oslobođenje.  Ova bitka također je poznata kao najveća, uključujući više od 200.000 vojnika i skoro 30.000, pretežno mladih, stradalih. Tu se nalazi 15.500 plaketa sa imenima onih koji su pali na ovoj niziji na sremskom frontu, dok park pokriva lokalitet od nekih 30 hektara sa muzejom u svom centralnom dijelu. Zajedno, oni čine dug koridor u pravcu probijanja sremskog fronta sa skladno uklopljenim cjelinama. Čitave arhitektonske kompozicije koje sačinjavaju duge aleje pronizane sa crvenim, ciglenim zidovima i drvećem, i završavaju sa skromnom zgradom muzeja vas navedu da se zaustavite i osvrnete na potpuni nedostatak bilo kakvog zvuka osim zvuka vjetra. To je upravo ono što spomenik priziva: tišina nakon bitke koja je okončala nekoliko mjeseci teškog krvoprolića, grmljevinu oružja koje je rezultiralo probijanjem fronta i konačnom pobjedom nad fašistima.

Fascinantni arhitektonski projekat dizajnirao je tim poznatih arhitekata i vajara iz Novog Sada - Mirko Krstonošić (1928), Milan Sapundžić (1925/2006), Jovan Soldatović (1920/2005). Cjelokupni dizajn sačinjava fotografiju  - poput niza od tri izdvajajuće jedinice: prva se sastoji od mjesta za sakupljanje od 70 uspravnih podzidova, gdje se nalaze plakete sa imenima svih jedinica koje su učestvovale u bitkama. Tri reljefa se također mogu pronaći na istom mjestu, prikazivajući raspored vojnih jedinica na frontu. Mjesto sakupljanja simbolizira momenat sažimanja svega vojnicima prije konačnog napada probijanja neprijateljskog fronta. U isto vrijeme, autor ukazuje na posljednje okupljanje prije napada, koji je napokon porazio nacizam i fašizam u Europi. Također postoji i memorijalna plaketa sa tekstom Josipa Broza Tita, koji je posvećen bitkama na sremskom frontu. Kružni plato uokviren je sa 18 lipa sa Fruške Gore. Put of mjesta sakupljanja vodi kroz Aleju časti. Druga jedinica je Aleja časti sa imenima nekih 15.000 palih vojnika jugoslavenske, Crvene i bugarske vojske.  Prožimana je crvenim, ciglenim zidovima koji simboliziraju linije njemačko-ustaških napada kroz koje se probija put. Treća jedinica je muzejska izložba koja simbolizira roditelje koji traže svoju djecu koja su regrutirana u partizanske vojnike - rad poznatog vajara Jovana Soldatovića.

Memorijalni park "Sremski front" jedno je od onih mjesta koje gradi novu perspektivu u kulturi sjećanja Drugog svjetskog rata, ne toliko mnogo svojim monumentalnim dizajnom, već sa ogromnim prostorom kojeg pokriva. Time, impresija visine i monumentalnosti se mijenja impresijom ogromnog, spokojnog prostora koji će naglasiti velike žrtve.

Print
Terms Of UsePrivacy StatementCopyright 2024 by SoftAGE DOO
Back To Top